SELAMAT DATANG ..SEMOGA APA YANG ADA DALAM BLOG TRANSISI KEMBARA INI MEMBERI SEDIKIT INFO YANG BERMANFAAT UNTUK KITA,DAN Selamat menikmati siraman rohani Semoga IANYA membawa berkah buat kita semua..Amin ..TERIMA KASIH

BILA ANAK-ANAK HIDUP BERCOUPLE

         ketahuilah teman-teman..di sini aku menulis bukan semata-mata inginkan nama tapi cukuplah sekadar nasihat antara kita..yang mana boleh terima ,terimalah ia sebagai satu nasihat bukan ayat jiwang dalam blog ini..tapi amat bersesuaian khususnya untuk remaja dan ibu bapa...
bila sentuh bab remaja ramai akan menghindari takut..takut apa ya...takut dengan kenyataan..terserah mahu terima atau tidak..
   BILA ANAK-ANAK BERCOUPLE:apakah perasaan anda?malu atau suka..?bila anak dara remaja kita di bawa si teruna jejaka idaman ke hulu hilir...apakah perasaan anda...
tapi zaman sekarang tak macam zaman dahulu .MALAH ibu bapa sekarang bermegah bila anak bercouple ada pasangan masing-masing...hairan...biarpun aku menulis kasar kat sini tapi ada betulnya..
di manakah nilai malunya kita kepada Allah s.w.t..malah ianya menjadi beban pula apabila anak-anak terlampau memberi kebebasan,katanya sayang...tapi bukan bermakna sayang kita itu membiarkan anak-anak bebas sesuka hati...cuba bayangkan bagaimanakah masa depan mereka nanti..yah.hari ini kita seronok mungkin esok kita kecewa...di manakah maruah harga diri dalam sesebuah keluarga itu katanya islam..tetapi kita terbawa -bawa budaya barat ini sehingga kita leka mungkin kita mengejar kejayaan kekayaan sehingga kita terlupa pada anak-anak...
     
TERLIHAT GAMBAR COUPLE DI FACEBOOK
bila tengok bab nie ramai remaja meletakkan status sedang bercinta...bla...bla.. si kawan pula memberi komen pula status moga bahagia sehingga ke syurga...chewahhhh....mcm best ja bila dengar...tu dia, neraka kirim salam you all....habislah bila jadi macam nie...
menjadi nakal tu boleh,saya sendiri pun nakal ,bukankah anda di fasa remaja ?tapi alangkah indahnya jika nakal kita itu menpunyai acuan yang mengawal kenakalan dan kita tetap dengan keredhaan ALLAH swt.
     Beza anak-anak akhirat dan anak-anak dunia adalah anak -anak akhirat memandang dengan jendela cinta akhirat.
     Kita bukan tak boleh berubah sebenarnya,Tapi kita banyak memberi alasan kepada diri kita sendiri,Hakikatnya ,kita banyak memberi alasan kepada ALLAH swt ,nanti dan nanti ,lagi dan lagi ,padahal sikit pun dia tidak rugi dengan kesombongan kita mahu datang kepadanya ,tetapi kitalah yang akan rugi ...tertunduk malu penuh penghinaan di akhirat nanti jika mati dalam kekufuran dan kefuturan...
saya sayang sangat kamu kerana ALLAH swt...perbaikilah...
ketahuilah istilah couple ini juga jatuhnya kita ke lembah maksiat juga...mohon maaf jika ada terkasar bahasa...
WAALLAH HU' ALAM...