SELAMAT DATANG ..SEMOGA APA YANG ADA DALAM BLOG TRANSISI KEMBARA INI MEMBERI SEDIKIT INFO YANG BERMANFAAT UNTUK KITA,DAN Selamat menikmati siraman rohani Semoga IANYA membawa berkah buat kita semua..Amin ..TERIMA KASIH

Nak Kongsi juga bab Nie..SEMUT OH SEMUT

Bila baca bab nie teringat zaman kecil dulu asalkan nampak semut je mesti nak pijak..mcm-mcm cara lah nak menghalau semut nie.
tapi tak sangka Allah begitu sayang kepada mereka sehingga tertulis.. surah Semut ( An-Naml ) dalam al-Quran..
subahanallah begitu jahilnya kita..
jom muhasabah diri...
*Jangan bunuh semut!**
*Kalau nampak semut banyak-banyak dalam rumah seperti yang pernah dipesan oleh Nabi kita junjungan Rasulullah, kita ucaplah :
""Assalamualaikum rakyat Nabi Sulaiman A.S. Ini rumahku, aku mahukan kebersihan. Kamu adalah makhluk Allah yang sentiasa berzikir kepadaNya. Jika kamu mahu membuat sarang untuk meneruskan hidupmu, kamu hiduplah di luar rumahku yang berdekatan dengan rumahku agar kamu selamat""
      Jika kita tidak suka semut-semut berada dalam rumah, kita jangan sembur Ridsect/bakar semut-semut tu. Kita tegur mereka dengan bagi salam ke atas Nabi Sulaiman A.S sebab semut-semut ni adalah rakyat Nabi Sulaiman A.S Semut-semut ni juga selalu berzikir kepada Allah sepanjang masa.